אניאגרם

מפריד פסקאות

״המתמטיקה של הפסיכולוגיה״

המתמטיקה של האניאגרם

את הכינוי השנון הזה טבע לא אחר מאשר בן זוגי, אהוב ליבי החכם, כשהתוודע לראשונה לאניאגרם. 

האניאגרם הוא כלי אבחוני מדוייק להפליא, החושף את הרכב האישיות שלנו והמנגנונים שמפעילים אותנו.
אנו מכנים את המנגנונים של מודל האניאגרם בשם "טיפוסים"- כאשר כל אחד מהם מציג סוג טיפוס (type) המתאר אותנו, את בני/בנות הזוג שלנו, בני המשפחה, החברים, קולגות בעבודה, השכנים… הבנתם את הרעיון.

המנגנון של כל טיפוס מתוחכם, ומסוגל להאפיל על שאר המנגנונים כאשר הוא הראשי שלנו, כיוון שהוא נועד לקיים לנו צורך ספציפי מסוים, ולצמצם את קיום הצרכים האחרים שלנו החשובים לא פחות, והוא הולך ומתקבע עד שאנחנו מאמינים שהוא החשוב ביותר.
האניאגרם חושף אותנו לעיוות המחשבתי שאנחנו כלואים בו ומאפשר לנו להשתחרר ממנו ולקחת פיקוד כדי לקיים צרכים נוספים.

"הטיפוס הראשי" הוא המנגנון שאימצנו בגיל צעיר ונראה כי הוא אינו משתנה כל ימי חיינו, אך ככל שאנחנו משוחררים יותר מאחיזתו- אנחנו חופשיים יותר להיעזר גם במנגנונים נוספים, היכולות שלנו מתרחבות ומשתכללות ואנחנו מסוגלים להתמודד עם דברים שבעבר היו אתגר עבורנו.

האניאגרם נפוץ מאוד בעולם בעיקר בארצות הברית ובאירופה והשימושים בו רבים בקרב חברות גדולות (הנעזרות במודל כדי לאתר עובדים מתאימים, לשיפור יחסים בעבודה ופיתוח עובדים ומנהלים), כלי עזר לפסיכולוגים ומטפלים ואפילו בסיס עליו נשענים חוקרים ב-FBI ו-CIA, אך הכרות עם סוגי הטיפוסים והבנה עמוקה של הדפוסים שלהם מאפשרת לכולנו להתבונן על הזולת מתוך אמפתיה, לקדם את הדברים שחשובים לנו ובאופן כללי לשפר מאוד את חיינו.

זיהוי הטיפוס הראשי שלנו הוא כלי עוצמתי ומדוייק לעבודת התפתחות ואנשים רבים מוצאים שאיתור הטיפוס הראשי שלהם היווה מבחינתם נקודת מפנה בחייהם כיוון שסוף סוף הבינו מה מסתתר באמת מאחורי דרך החשיבה שלהם, מה מפעיל אותם ומדוע דווקא אתגרים מסוימים (ולא אחרים) עומדים בדרכם.

איתור הטיפוס הראשי הוא בעל ערך רב ונושא איתו מחשבות ותובנות עמוקות שעשויות להוביל לשינוי משמעותי וקריטי. כיוון שלכל טיפוס יש דפוס חשיבה מובהק, צורת פעולה ואתגרים ספציפיים המאפיינים אותו ועל כן אפקטיבית מאוד להשגת תוצאות משמעותיות.

מפריד פסקאות

קצת רקע על אניאגרם

מודל האניאגרם

ניסיונות רבים נעשו עם השנים לאתר את המקורות הקדומים של מודל האניאגרם. יתכן שעל המודל עצמו אחראי פיתגורס ויש שחושבים שהסופים במאה ה-15 אחראים לכך. ידוע כי את הסמל אימץ גורדייף (אבי "הדרך הרביעית") למשנתו ואף הביא אותו למערב. הוא זה שפיתח את תאוריית המרכזים ("3 מרכזי האנטיליגנציה") שהיא חלק משמעותי וחשוב באניאגרם אך  לא הגדיר את התכונות של בני האדם.

 

 מי שכן עשה זאת הוא אוסקר איצ'אזו ופיתח את האניאגרם לתורה שלמה המסבירה באופן מופלא את צורת החשיבה וההתנהגות שלנו.

אצ"אזו, שנולד בבוליביה בשנת 1931 החל את מחקרו לברור נפש האדם מתוך ספרי פילוסופיה ורפואה והמשיך על ידי מסעות למקומות רחוקים לקבלת מידע ממקורות של ידע עתיק. הוא ביסס את מסקנותיו על יסודות המדע והפילוסופיה בעבודה שאותה הציג לעולם ובה הסבר מעמיק על סוגים שונים של אישיויות כשלכל אחד מהם יש מאפיינים מובהקים של חשיבה, התנהגות והבעת רגשות. הוא אסף מסביבו תלמידים רבים שהגיעו כדי לחקור וללמוד את המודל המבריק שפיצח, פתח מרכז בעיר אריקה בצפון צ'ילה ולאט לאט החלו להגיע לשם תלמידים אמריקאים רבים ששמעו על פועלו. בשלב מסוים הבין אצ"אזו שעליו לעבור לארצות הברית ושם הקים שלושה "מרכזי אריקה"- בניו יורק, סן פרנסיסקו, ולוס אנג'לס, שהתמלאו בכמויות עצומות של סטודנטים.


בשלב מסויים הגיע ללמוד "במרכזי אריקה" קלאודיו נרחו- פסיכיאטר ידוע שנדהם מהעומק והדיוק של התיאוריה שפיתח אנצ'אזו ויכולתו המדהימה לתאר תכונות אופי של אדם ללא שום הכרות מוקדמת איתו. קלאודיו נערכו ותלמידים רבים נוספים של אצ'אזו פרסמו ספרים רבים על פי מודל האניגרם ומאז ועד היום נכתבים עוד ועוד ספרים ומאמרים המשמשים את כל מי שמעוניין להעמיק ולהרחיב את הידע בדרכו לחקר נפש האדם.


באופן כללי על פי תפיסת האניאגרם, האישיות שלנו מורכבת מ:

מפריד פסקאות

מודל האניאגרם

מקור השם מגיע מיוונית. אניה = 9, גראמוס = תרשים.

 המודל מציג 9 טיפוסי אישיות שונים, בעצם 9 מנגנונים (כלים) שעוזרים לנו להתנהל בעולם ולהתמודד עם אתגרים שהוא עשוי להציב.

 התפיסה המקובלת היא שכולם חשובים ונחוצים לנו כל עוד אנחנו מנהלים את השימוש בהם, ושבכל מקרה אין זה רצוי להיות כבולים לכלי אחד בלבד.

 
מפריד פסקאות

שלושת מרכזי האינטליגנציה

חוקרי אניאגרם רבים לאורך הדרך התוודאו לתאוריות ממקורות שונים בעולם, חלקן רוחניות וחלקן מדעיות.

 מתוך התאוריה של גודייב (אבי תאוריית "הדרך הרביעית") צמחה התפיסה של שלושת המרכזים כשהתברר שיש לה בסיס חזק, ושפכה אור נוסף בתהליך הבנת המודל.

 על פי האניגרם אנו מחזיקים בשלושה מרכזים שבהם אנחנו נעזרים בקבלת ההחלטות שלנו ומתוכם אנחנו פועלים. לרובנו יש מרכז אחד דומיננטי יותר מהאחרים מה שפוגע ביכולת שלנו לקבל החלטות מתוך הסתכלות כוללת ורחבה או לעיתים להגיב ולפעול בצורה שלא בהכרח משיגה את התוצאה הרצויה.

 מרכז הגוף (תחושות) טיפוסי 1, 9, 8 

 מרכז הלב (רגשות) טיפוסי 2,3,4

 מרכז הראש (רציונאל) טיפוסי 5,6,7.

 במפגש אבחון אניגרמי חושף אתכם לחלק באישיות שלכם ש"מנהל" את כל אחד מהמרכזים שלכם. 

הבנה זו משמעותית מאוד ובאה לידי ביטוי בעיקר בצמתים בחיים ומשפיעה עד מאוד על האופן שבו אתם רגילים לקבל החלטות.

 
מפריד פסקאות

האינסטינקטים

על פי תאוריית האניגרם ישנם שלושה אינסטינקטים הישרדותיים בסיסיים:

 אינסטינקט שימור עצמי (self preservation): ביטחון הקיום האישי- הדאגה לאוכל, שינה, בית, כסף וכו'.

 אינסטינקט אינטימי: מקורו בצורך לקיום המשכיות (זוגיות) אך בפועל מדובר בצורך לקיום קשר של אחד על אחד, כל קשר אישי עמוק, חברי נפש ושותפות סוד.

 אינסטינקט חברתי: קבוצת שייכות. מקורו בשבט, ה"חמולה" ובעצםמייצג סוג של שייכות לקבוצה כלשהי כמו המשפחה המורחבת, חבר'ה, או אפילו ארגון גדול או תנועה.


 כמו בטיפוסים, כך גם באינסטינקטים ההישרדותיים שלנו השאיפה היא שנוכל להיות מוגנים על ידי כל השלושה כי כולם משמעותיים להישרדות שלנו בעולם. גם באינסטינקטים לרוב אחד מוביל ודומיננטי בזמן שהאחרים מוזנחים.

 חשוב לציין שלעיתים האינסטינקט מגביר את סוג הטיפוס שלנו ואז אנחנו עשויים להיות יותר כבולים אליו ולעיתים האינסטינקט הוא דווקא זה שמאזן את המנגנון שלנו. 


באבחון בקליניקה אנחנו מאתרים את המוקדים שבהם יש אינטראקציה שהופכת את המנגנון הראשי לדומיננטי וכובל יותר. אבחון אניאגרמי מדוייק מאתר את הדינמיקה בין המנגנונים לאינסטינקטים, מסביר את הקושי להשתחרר מהדפוס וקובע את דרך האימון האפקטיבית ביותר להשגת התוצאה.

מפריד פסקאות

״כנפיים״

הכנפיים באניאגרם הן כינוי לשני הטיפוסים הצמודים מבחינת מיקום לטיפוס הראשי שלנו. חוקרי אניאגרם המקבלים את התאוריה של הכנפיים בעצם גורסים שאנחנו מושפעים בדרך כלל על ידי אחד או אפילו שני המאפיינים של הטיפוסים הצמודים לטיפוס הראשי שלנו.

 

 אני חייבת להודות ביושר שעד היום למרות אין ספור אבחונים איני מוצאת בתאוריה הזו ממש. ההשקפה שלי היא שהיות וממילא על פי האניאגרם יש בנו את כל תשעת המנגנונים במינונים כאלה ואחרים, ישנה תמיד אפשרות שאחד מהדומיננטיים יהיה אחד מהם כפי שקיימת אפשרות שלא יהיה משמעותי כלל. 

 

אמנם נקודת המוצא שלי היא איתור הצדדים הדומיננטים באישיות ללא קשר למיקומם היחסי לטיפוס הראשי אך חשוב לי להביא לידיעתכם את המושג עקב תפוצתו הרחבה למרות שאינו מקובל על כל חוקרי האניאגרם.

 

 

מפריד פסקאות

ספרים מומלצים בעברית

ספר מודעות מודעות מודעות

מודעות / מרים אדהאן

ספר האדם החופשי

האדם החופשי / בני לוז

האניאגרם באהבה ובעבודה

האניאגרם באהבה ובעבודה / הלן פאלמר